SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 197 >>

بَاب الرُّخْصَةِ فِي ذَلِكَ

77. Süt İçmekten Dolayı Ağzı Yıkamak Hususunda Ruhsat

 

حَدَّثَنَا عُثْمَانُ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ عَنْ زَيْدِ بْنِ الْحُبَابِ عَنْ مُطِيعِ بْنِ رَاشِدٍ عَنْ تَوْبَةَ الْعَنْبَرِيِّ أَنَّهُ سَمِعَ أَنَسَ بْنَ مَالِكٍ يَقُولُ إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ شَرِبَ لَبَنًا فَلَمْ يُمَضْمِضْ وَلَمْ يَتَوَضَّأْ وَصَلَّى قَالَ زَيْدٌ دَلَّنِي شُعْبَةُ عَلَى هَذَا الشَّيْخِ

 

Enes b. Malik (r.a.) demiştir ki; Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) süt içti, ağzını çalkalamadan ve abdest almadan namaz kıldı.

 

Ravi Zeyd dedi ki; "Bu şeyhi (Mutib. Raşid'i) bana Şu'be (b. Haccac) tanıttı.”

 

 

AÇIKLAMA:     Bu Hadis süt içmekten dolayı ağzı yıkamayı ve bu sebeple abdest  almayı  terketmenin caiz olduğuna delildir.

 

Hanefi ulemasından Ayni, Buhari Şerhi'nde, Tahavi'nin: "Bu hadis, süt içmekten dolayı ağzı yıkamanın neshedildiğine delildir” dediğini nakleder.

 

Buna göre bu hadis nasih, bundan önceki hadis te mensuh olmuş olur. Diğer bir görüşe göre ise, mes'elede nesh söz konusu değildir. Ağzı yıkamayı emreden haberler vücuba değil, istihbaba delalet eder.

 

Ahmed b. Hanbel'in rivayetine göre Enes’in Resulullah'dan sonra süt içtiğinde ağzım üç defa yıkamasını belirtmesi bu konuda nesh'in olmadığını gösterir.

 

Çünkü bu hüküm neshedilmiş olsaydı, Esnes ağzını çalkalamazdı. Menhel müellifi de bu görüşü tercih etmiştir.

 

Bu gibi hadisler amir hükmünde hadisler değildir. Yapıldığında iyi olanı, yapılmadığında dini bir hükmün terkedilmiş sayılmayacağını açıklarlar.

 

Hadisten süt içmekten dolayı ağzı yıkamanın şart olmadığı hükmü çıkarılmıştır.